”BIENALA ALBASTRĂ – Bienala Internațională de Arte Vizuale Brașov 2021 – ESSENTIA”

Bienala Internațională de Arte Vizuale Brașov 2021 - Essentia creează un context cultural prin care creativitatea exprimată prin arta vizuală este stimulată la nivel local, zonal, național și internațional, promovând totodată dialogul între arte prin intermediul expozițiilor, al dialogului între participanți, invitați, actanți culturali și publicul general.

Ediţia a 2-a a Bienalei Internaţionale de Arte Vizuale de la Braşov - Bienala Albastră are ca temă revenirea după perioada plina de provocări și restricții prin care trecem datorita pandemiei, la ceea ce este fundamental, profund în viaţă, la substanța concentrata dinlăuntrul nostru și la tot ce este esențial, esența: ESSENTIA.

Încă de la prima ediție, din anul 2019, Asociația Artessentia și-a dorit să construiască o manifestare vizibilă, care să valorifice creațiile artiștilor vizuali din medii variate (pictura, sculptură, grafică, arta textilă, ceramică, sticlă, metal, colaj, fotografie, video-art, instalație, experiment vizual, performance - art, happening, mapping, tehnici mixte, etc.), în realizarea expunerii unor exprimări artistice novatoare. Ne dorim o largă desfășurare în Municipiul Brașov prin invitarea unor artiști vizuali români și străini (18), precum și prin punerea la dispoziția artiștilor invitați și a celor cca. 300 de artiști vizuali participanți selectați în urma unui Call de înscriere a unui număr mare de spații de expunere specifice, locații consacrate artelor vizuale, dar și aparținând unor instituții publice și culturale locale, precum și alte spații alternative. Prin abordarea experimentului în artele vizuale, a tehnicilor noi – noile media – și a spațiilor utilizate pentru expoziții, dialoguri și activități conexe, dorim implicarea unui public cât mai larg, adresându-ne prin activități specifice și publicului tânăr. În acest sens, pentru că situația sanitară mondiala a impus adaptarea la noi forme de conectare a artelor cu publicul, Bienala 2021 se va desfășura într-un format hibrid, fiind gândite o serie de evenimente culturale desfășurate în mediul online, vizionarea expozițiilor Bienalei în format de tur virtual prin social media dar și prin organizarea de tururi ghidate.

Bienala de Arte Vizuale nu se limitează doar la mediul artistic plastic, ci abordează întreg segmentul cultural prin acțiuni de intervenție culturală conexe expozițiilor: concerte de muzică clasică, jazz și muzică electronică, reprezentații teatrale, dans contemporan, lecții deschise adresate elevilor, întâlniri de tipul meeting - artists între artiști vizuali, critici și mediul de afaceri cultural etc.

Toate aceste activități desfășurate în cadrul Bienale vor duce atât la mărirea sferei audienței culturale cât și la susținerea mobilității artiștilor și a circulației operelor lor.

Informații suplimentare: https://bluebiennale.com/v/