Recrutam voluntari pentru asistenta emotionala prin metoda Sandwork Expresiv ianuarie 2018


INVITATIE PENTRU VOLUNTARI – FORMARE IN SANDWORK EXPRESIV® (LUCRUL EXPRESIV CU NISIP) IANUARIE 2018
FORMARE IN SANDWORK EXPRESIV® (LUCRU EXPRESIV CU NISIP) PENTRU VOLUNTARI IN BUCURESTI – IANUARIE 2018

Dorim sa va invitam sa participati la procesul de formare a voluntarilor in aceasta metoda in vederea desfasurarii proiectelor de sprijin emotional incepand cu luna ianuarie 2018.

Aceasta formare pentru voluntariat nu implica niciun cost, insa necesita ca dumneavoastra sa aveti disponibilitatea de a parcurge modulul formativ initial (training-ul) si de a va dedica saptamanal cate o ora, timp de 5 luni de lucru cu copiii (exceptie facand vacantele scolare), si periodic sa participati la grupurile de suport (detalii formare facilitator in metoda Sandwork Expresiv)

Lucrul expresiv cu nisip (Sandwork Expresiv®) este o metoda transculturala si non-verbala de sprijin psihologic aplicabila in situatiile in care ajutorul psihoterapeutic nu este disponibil. Aceasta metoda se practica in mai multe tari datorita implicarii voluntarilor care sunt formati si supervizati de catre traineri ai Asociatiei Internationale de Sandwork Expresiv (International Association for Expressive Sandwork – IAES).

De ce Sandwork Expresiv®?

Desi ajutorul material, economic este necesar pentru a usura si imbunatati viata copiilor vulnerabili din medii defavorizate acesta NU este suficient. Multi din acesti copii cresc fara a avea sansa de a-si activa resursele psihologic necesare pentru gestiona, a depasi si a se adapta la realitatea dură cu care se confruntă si aici vorbim de probleme ca lipsa unui atașament sigur cu un adult, traume psihologice legate de abandon şi abuzuri fizice şi/sau sexuale, neglijare extremă, lipsa de stimulare corespunzătoare pentru dezvoltarea aptitudinilor cognitive, motrice, emoționale şi de socializare.

Prin participarea la proiectele de sprijin emotional prin metoda Sandwork Expresiv® fiecare copil are șansa de a-şi activa resurse interioare care pot compensa, repara sau vindeca lipsurile deoarece scopul acestor proiecte este sa ii ajute sa isi activeze procesul de autoreglare psihica recurgand la propriul lor potential creativ.

Mai jos programul cu datele la care vor avea loc modulele formative si intalnirile de lucru cu copiii:

Formare initiala – training (teorie si practica – 2 zile): 13-14 ianuarie 2018 (locatia si orarul formarii vor fi comunicate ulterior voluntarilor selectionati).

Scoala Gimnaziala Ferdinand I (Bulevardul Gării Obor nr. 16, Bucureşti, sector 2 – zona Baicului): sesiunile SW cu copiii vor avea loc MIERCUREA (incepand cu 17 ianuarie 2018 – in fiecare miercuri cu exceptia vacantelor scolare), 2 grupe in intervalele orare: 11.00 – 12.00 si 12.00 – 13.00. Incheierea proiectului luna mai 2018.
Pentru a confirma participarea la formarea ca voluntar si la sesiunile din proiect este necesar sa ne trimiteti CV-ul dumneavoastra si o aplicatie pentru participarea in programul de Sandwork Expresiv® (download aici) pana pe data de 18 decembrie 2017 la adresa de mail office@solmentis.ro si sa fiti apoi prezenti la un scurt interviu cu trainerii responsabili de proiecte.

Inainte de a incepe procesul de formare vi se va pune la dispozitie un material teoretic pentru lectura, referitor la aceasta metoda.

In continuare va oferim cateva detalii despre metoda de sprijin emotional prin Sandwork Expresiv®.

Descrierea metodei

Metoda este o adaptare a Tehnicii Lumii a Margaretei Lowenfeld si a terapiei Sandplay (Jocul cu nisip) a Dorei Kalff si este bazata pe fundamentele teoretice ale lui C.G. Jung. Este conceputa special pentru situatii de urgenta, dezastre si pentru interventii mai largi in comunitati vulnerabile din punct de vedere socio-economic. Scopul sau este sa ajute copiii sa isi activeze procesul de autoreglare psihica recurgand la propriul lor potential creativ.

Sandwork Expresiv® (lucrul expresiv cu nisip) se realizeaza in grup, pornind de la existenta unui spatiu liber si protejat in care fiecare copil creaza o scena intr-o cutie cu nisip utilizand miniaturi, in prezenta unui adult care acompaniaza empatic, fara cuvinte, jocul acestuia. Sesiunile de sandwork dureaza aproximativ o ora.

Principalele elemente sunt: un grup de voluntari care au rolul de a proteja si contine, fiecare acompaniind un copil, o cutie cu nisip usor umed pentru fiecare copil si figurine de jucarii sau miniaturi care sa le permita sa reprezinte in nisip o lume micuta.

Copiii care au participat la procese de Lucrul expresiv cu nisip (Sandwork Expresiv®) au inregistrat schimbari semnificative, printre care:

Diminuare a nivelului de agresivitate si/sau anxietate
O relatie mai buna cu ei insisi: imagine de sine mai buna, incredere, creativitate, perseverenta
O mai buna relatie cu ceilalti: comunicare mai buna, empatie, expresie a emotiilor, autoafirmare
Progrese in procesele cognitive: atentie mai buna, concentrare, motivatie, capacitate de invatare mai buna.
Pentru orice intrebari, va rugam sa ne contactati la nr de tel 0742 00 33 83 sau adresa de email office@solmentis.ro si delia.dascalu@solmentis.ro

Va asteptam alaturi de noi si de copii!